prijava o nama najčešća pitanja

Kakva je ovo bolest? Može li neko stručan nešto malo više da mi kaže o ovoj bolesti, koliko je opasna, koji su simptomi, kako se liječi? Čula sam da se javlja kod djece najčešće i da se ne zna uzrok. Hvala unaprijed.

pitano Sep 24 '11 u 17:41

tigrica's gravatar image

tigrica
3012611

Podeli ovo sa prijateljima:

Cao,

Prvo da kazem da nisam doktor, tako da uzmi moj odgovor sa dozom rezerve, ali s obzirom da me je ovo interesovalo i da sam se sad jos malo informisao evo odgovora sa izvora poput enegleske wikipedije (sto znaci da bi se isti mogao smatrati relevantnim valjda)

Kavasaki sindrom ili Kavasaki bolest, je autoimuna bolest najcesce zastuplenja kod dece starosne dobi do 5 godina (sto ne znaci da se ne moze javiti i kod starijih), i karakterise je da su krvni sudovi srednje velicine u citavom telu upaljeni. Utice na sirok spektar organa i to pre svega na: krve sudove, kozu, sluzokozu i limfne cvorove, retko se desava ali najozbiljni problem se javlja ako se prosiri na srce sto kod dece koja se ne lece pravilo moze rezultiratirati fatalnim posledicama!

Koji su simptomi

Najcesce kawasaki sindrom pocinje sa jakom i upornom groznicom, koja bas na lecenje ne reaguje kao i obicna groznica i moze potrajati i do dve nedelje, a uz to ce se javiti i crvenilo na ocima deteta koje je praceno crvenilom, otokom i pukotinama na usnicma (grubo ispucale usne). Jezik je takodje neuobicajeno crven i zovu ga "Jagoda jezik" zato sto izgleda ovako:

alt text

Povisena temperatura je uvek tu (veca od 39C stepena) a limfni cvorovi u velikom broju slucajeva su nateceni i najcesce je bas ova promena prva koja za dalji rezultat ima ostale simptome kavasaki sindroma. Simptoma ima jos ali mislim da su ovi najbitniji i najuocljivi kod detea, za nekog ko nije strucno lice.

UZROK

U pravu si skroz, tacan uzrok same bolesti nije poznat, ali kako je ovaj sindrom zapravo autoimuna bolest onda je uzrok verovatno genetski faktor u kombinaciji sa zivotnom sredinom i eventualno nekom infekcijom.

LECENJE

Sto se tice lecenja, dete sa kawasaki sindromom mora bit hospitalizovano i o njemu treba da se stara lekar koji ima iskustva sa ovom bolescu. Najcesce se nega deli izmedju specijaliste za pedijatrsiku kardioligiju i specijaliste za infektivne bolesti.

Za kraj ostavljam u informativne svrhe (ni malo prijatnu sliku simptoma) i sliku preuzetu sa wikipedije, na kojoj se vide znaci bolesti kod deteta:

alt text

Ps. Za kraj ako imas nekih nejasnoca, potrudicu se da pomognem koliko mogu, a vole bih i da se javi neko od nasih lekara ili osoba koji imaju konkretna iskustva u vezi ove bolesti.

direktan link

odgovoreno Sep 24 '11 u 19:33

Droxi's gravatar image

Droxi
586111331

Koliko se sjećam, sin Džon Travolte, koji je umro pretprošle godine, patio je od ovoga.

direktan link

odgovoreno Sep 24 '11 u 20:16

Goran's gravatar image

Goran ♦♦
1.3k71732

Vaš odgovor
prikaži pregled

hej, ovo je Genije.org

Prijavi se u 2 koraka preko:

Prati ovo pitanje

Putem email-a:

Kada se uloguješ moći ćeš da se prijaviš za novosti ovde.

Preko RSS-a:

Odgovori

Odgovori i komentari

Markdown osnove

  • italic: *italic* ili _italic_
  • bold: **bold** ili __bold__
  • link:[tekst](http://url.com/ "naslov")
  • slika?![alt tekst](/path/img.jpg "naslov")
  • brojna lista: 1. Foo 2. Bar
  • da dodaš novi red, samo unesi dva puta enter tamo gde želiš da bude
  • osnovni HTML tagovi su podržani

Tagovi pitanja:

×2
×1
×1

Pitanje postavljeno: Sep 24 '11 u 17:41

Pitanje viđeno: 2,864 puta

Poslednja izmena: Sep 24 '11 u 20:16

Genije.org na Facebook-u Genije.org na Twitter-u Genije.org RSS
Kopiranje sadržaja dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora