prijava o nama najčešća pitanja

Zanima me ko je izmislio ovu kod nas jako popularnu igru (popularnu u negativnom kontekstu) ?

Cuo sam price da se covek koji je izmislio rulet ubio zbog svog izuma ili tako nesto pa me takodje zanima da li su to samo glasine ili pak cinjenice ?

Poz.

pitano Oct 07 '11 u 15:48

Aco's gravatar image

Aco ♦♦
1.6k61838

Podeli ovo sa prijateljima:

Rulet je izmislio francuski matematicar, fizicar, pisac, naucnik i filozof Blaise Pascal u 17tom veku, poznat po tome sto je bio jedan od najistaknutijih naucnika svog vremena. Vec sa 18 godina je iymislio prvu mehanicku masinu koja sabira brojeve a kasnije i mnoge druge stvari i zakone (Paskalov zakon u fizici, Pa tj paskal kao jedinica koja se nalazi i danas u sistemu i oznacava jedinicu za pritisak, Paskalov trougao u matematici, posebno interesovanje je pokazivao za hidrostatiku i hidrodinamiku pa je izmislio i hidraulicnu presu i spric kakav i danas koristimo u medicini, filozofska dela i brojni izumi od kojih je verovatno najpopularniji prvi mehanicki rulet). Rulet je samo jedan od izuma ovog sjajnog matematicara koji je ovim tockom zapravo pokusao da napravi perpetum mobile, mehanicki tocak koji ce se konstantno kretati.

Godinu dana pred smrt je izumeo prvi autobus koji je prevozio ljude po Parizu, i nakon smrti svoje sestre 1661 je naglo poceo da propada, osamio se, imao cudne glavobolje i razne druge zdravstvene probleme. Umro je u bolnici u Parizu, 1662 godine, a autopsija je kasnije pokazala da je bolovao od tumora zeludca, tuberkuloze i lezija razlicitih velicina na mozgu. Umro je sa samo 39 godina.

Ovu igru je ruletom nazvao pisac Jaques Lablee gledajuci jedan novi izum koji se prvi put malo komercijalnije igrao gde drugo nego u Parizu 1796 godine u civenoj Royal palati.

Kasnije je rulet usavrsavan, tako su u Hamburgu 1843 godine dva francuza, François i Louis Blanc, u krug brojeva dodali broj nula kako bi privukli ljude koji su igrali obican rulet. Nula je sada znacila dupli dobitak ako kuglica stane na to polje.

Rulet se kasnije povezivao sa svakakvim mislima i idejama, zbog cinejnice da je zbor svih brojeva na sadasnjem ruletu 666, sto se smatralo brojem Satane. Nema zvanicnih podataka da je Pascal smislio ovu igru kao nesto djavolje, mada moguce da je zeleo kroz matematiku i statisticke cinejnice da dokaze da moze biti los kao osoba jer je inace bio vrlo pobozan i ceo se zivot lomio unutar sebe sa verom i katolicizmom u kom je odrastao.

direktan link

odgovoreno Oct 08 '11 u 07:19

MartaMaraKovic's gravatar image

MartaMaraKovic
684413

WOW, sjajno.... hvala!

(Oct 10 '11 u 07:01) Aco ♦♦ Aco's gravatar image
Vaš odgovor
prikaži pregled

hej, ovo je Genije.org

Prijavi se u 2 koraka preko:

Prati ovo pitanje

Putem email-a:

Kada se uloguješ moći ćeš da se prijaviš za novosti ovde.

Preko RSS-a:

Odgovori

Odgovori i komentari

Markdown osnove

  • italic: *italic* ili _italic_
  • bold: **bold** ili __bold__
  • link:[tekst](http://url.com/ "naslov")
  • slika?![alt tekst](/path/img.jpg "naslov")
  • brojna lista: 1. Foo 2. Bar
  • da dodaš novi red, samo unesi dva puta enter tamo gde želiš da bude
  • osnovni HTML tagovi su podržani

Tagovi pitanja:

×2
×1
×1

Pitanje postavljeno: Oct 07 '11 u 15:48

Pitanje viđeno: 2,745 puta

Poslednja izmena: Oct 10 '11 u 07:01

Slična pitanja

Genije.org na Facebook-u Genije.org na Twitter-u Genije.org RSS
Kopiranje sadržaja dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora